Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pálcák

 Harry Potter

Ron Weasley

Hermione Granger

Dumbledore

Draco Malfoy

 

Piton Professzor (Professor Snape)

Sirius Black

Voldemort

Egyéb pálcainformációk:

Kőris: kemény, de hajlékony anyagú fa, éppen ezért a seprűgyártás alapanyaga is. Az élet nem is létezhetne e nélkül a fa nélkül. A skandináv mitológia szerint az első emberpár fából lett, ráadásul a férfi, Ask, kőrisfából.

 

Bükk: a magas, szürke kérgű bükkfák előszeretettel nőnek tavak vagy tengerek partján, mert nagyok kedvelik a nedves talajt. A fa anyaga világossárga színű, nem túl drága, könnyen megmunkálható, nyilván ezért kedvelt anyaga a pálcagyártásnak.

 

Cseresznye: aranyszínű, kemény anyagú fa, színe idővel sötétvörös árnyalatot vesz fel. Igen értékes anyag. Mágikus szempontból a fűzfával együtt a jövendőmondás egyik jó alapanyaga.

 

Ébenfa: különösen súlyos, csaknem teljesen fekete színű trópusi keményfa, a legtöbb mágikus tulajdonsággal rendelkező fák egyike. A datolyaszilvan rokona.

 

Magyal: fehér, kemény anyagú, magas fa. Bizonyos cserjeváltozatait karácsonyfának használták, innen az angol "holly" elnevezés, amely a "szent" (holy) szóból származik. A kelták régóta használják a magyalfát annak mágikus védelmi képességei, tisztasága és ereje miatt, így jól illett ahhoz, hogy Harry Potter pálcája is éppen ebből a fából legyen.

 

 

Gyertyán: nagyon kemény anyagú, csaknem teljesen fehér színű fa. Akkor használják, ha a tárgy előreláthatóan nagy erőhatásnak lesz kitéve, mint például különböző szerszámok nyelei. Keménysége miatt nehezen megmunkálható, éppen ezért a gyertyánpálca előállítása nem könnyű dolog.

 

Mahagóni: trópusi eredetű, sötét, vörösesbarna színű fa. Nagyon drága, akkor használják, amikor tartós anyagra van szükség, főleg bútorok és hajók készítésekor. James Potternek, Harry apjának pálcája volt mahagóniból.

 

 

Juhar: világos színű keményfa. Leselei egyedi formájúak, ősszel aranytól a vörösig minden színben megtalálhatók. Nedvéből szirupot készítenek. Bár sokan azt gondolják, hogy fája világos, sőt, egyenesen barackszínű, a juhar fája egyaránt lehet egyszínű világos, de sűrűn mintázott sötét aranyszínű is.

 

Tölgy: a makktermő tölgy anyaga sötét aranyszínű keményfa. A tölgyfát sok mitológiai történet az erővel köti össze, így nem csoda, hogy a félóriás, Hagrid pálcája is tölgyből készült. A kelták a tölgyligeteket szent helynek tartották. A tölgyek a walesi népmesékben is gyakran előfordulnak, és nagy varázsképességgel bírnak.

 

 

Rózsafa: trópusi keményfa, illata gyakran ugyanolyan erős, mint virágáé. színe olyan mély vörösesfekete, hogy gyakran lilába játszik. A zongorákat gyakran készítik rózsafából, mivel a rózsafa "nőiességét" a szépséggel kapcsolták össze. Fleur Delacour pálcája készült rózsafából.

 

 

Szőlőfa: Hermione Granger pálcája készült szőlőfából. Bár a fa szerepel a régi kelta fa-kalendáriumokban, mégpedig az augusztus-szeptember hónapokhoz (Hermione születési hónapjához) kapcsolva, a mai világban a szőlőfa nem létezik, legalábbis már nem, így soha nem kapott tudományos besorolást.

 

 

Fűzfa: vékony levelű, rugalmas ágú fa. A Bibliában a fűzfa a szomorúság jelképe. Sokáig úgy tartották, hogy ezek a fák mind varázslat alatt állnak, s ha valaki a szomorúfűz ágai alá merészkedik, fucsa dolgok érhetik. A fűz a cseresznyéhez hasonlóan kitűnő anyag a jövendőmondáshoz. Lilynek, Harry édesanyjának és Ronnak is fűzfából készült a pálcája.

 

 

Tiszafa: a vörös toboztermésű tiszafát rugalmassága miatt íjak készítésére használták. A tiszafák több ezer évig is elélhetnek, így nem meglepő, hogy Voldemort nagyúr pálcája is tiszafából készült.

 

 

Különleges pálca-összetevők

Unikornisszőr: az ókori görögök és rómaiak azt gondolták, hogy az unikornis szarvából készült por a halálos mérgek ellenszere, így nem csoda, ha a szőrét szívesen teszik pálcákba.

 

Főnixtoll: az egyiptomiak a főnixet a halhatatlanság jelképének tekintették. Albus Dumbledore főnixe, Fawkes is adott két tollat két pálcához: az egyik Voldemort nagyúré lett, aki azt hitte, képes lesz elérni a halhatatlanságot, a másik Harry Potteré. Épeen ezért kettejük pálcái, s így persze kettejük sorsa is szétbogozhatatlanul összefonódott.

 

Sárkányszívizomhúr: az angol "heartstring" (szívhúr) nem teljesen ugyanazt jelenti, mint a magyar szívhúr: a szív egyik ínjának az elnevezése, melyet régen a szív védelmezőjének gondoltak.